skip to Main Content

Syksy – Ennakoi vahingot!

Tarkista seinän kunto ennen talven pakkasia

Rakennusten elementtisaumojen ominaisuudet heikkenevät auringonvalon ja sään vaihteluiden vuoksi. Siitä syystä julkisivun ja elementtisaumojen kunnon säännöllinen tarkkailu olisi hyvä suorittaa vuosittain esimerkiksi syystalkoiden aikana. Tarkempi tarkastelu on syytä aloittaa viimeistään silloin, kun saumauksesta on kulunut 10 vuotta.

Elementtisauman tekninen ikä on normaalisti noin 15-20 vuotta, mutta erityisen aurinkoisissa, avoimissa tai muissa voimakkaille sääolosuhteille alttiina olevissa paikoissa ne voivat menettää ominaisuutensa paljon lyhyemmässä ajassa. Mikäli saumamassa irtoaa elementin pinnasta tai se on halkeillut, se päästää sade- ja sulamisveden rakenteisiin ja luo riskin merkittävälle vesivahingolle, betonivaurioille ja mahdollisille kosteus- ja sisäilmaongelmille.

Elementtisaumojen kunnon tarkastaminen ja säännöllinen uusiminen ovatkin talon normaaliksi huolloksi katsottavia toimenpiteitä.

Sauman tarkistaminen kannattaa tehdä vähintään syksyllä, ennen taloyhtiön seuraavan vuoden korjaustoimenpiteiden lopullista suunnittelua. Mikäli elementtisaumojen kunto on heikentynyt, taloyhtiölle jää riittävästi aikaa pyytää arviot korjausten aikatauluista ja kustannuksista sekä budjetoida korjauskustannukset yhtiökokoukselle esitettäväksi.

Ajoissa tehty arviointi antaa mahdollisuuden parempaan korjaustyön suunnitteluun ja toteutuksen aikatauluja voidaan myös sopia joustavammin esimerkiksi taloyhtiön asukkaiden tarpeet huomioiden.

“Saumojen tarkistamista ei kannata pitkittää, sillä saumojen korjauksiin sopiva kausi on lyhyt ja sen aikana kapasiteetti on täysin käytössä. Tänäkin vuonna kaikki kuluvan kesän toteutukset sovittiin jo lähes kokonaan talven ja alkukevään aikana”, kertoo Saumalaakso Oy:n toimitusjohtaja Anton Panschin.

Saumamassan pintapuolisen kunnon tarkistaminen on melko helppoa kenelle tahansa. Mikäli elementtisaumoissa näkyy halkeamia tai ne ovat osittain irti tartuntapinnoilta, ne eivät todennäköisesti enää suojaa seinää sateelta, kosteudelta tai muilta sääilmiöitä. Vaikka vauriot olisivat paikallisia, on hyvä muistaa, että ympärillä oleva saumausmassa on myös tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Tästä syystä paikallinen korjaaminen on suositeltavaa vain hätätapauksissa.

Pintapuolinen tarkastaminen onnistuu silmämääräisesti ja mikäli havaitaan todennäköisiä ongelmia, voidaan paikalle kutsua asiantuntija arvioimaan korjaustarvetta.

Saumalaakso tekee pintapuolisen tarkastuskäynnin veloituksetta. Katselmuksen perusteella arvioimme tarvitaanko tarkempia tutkimuksia.

Jos haluatte arvioida elementtisaumojen uudistamistarpeen tai tarve on julkisivusaumojen kuntoarviolle, ottakaa meihin yhteyttä:

Puh:* 010 209 7500
sähköposti: urakointi@saumalaakso.fi
web: https://www.saumalaakso.fi/yhteydenotto/

LUE SEURAAVA TEKSTI: Talvi – Nyt on aika toimia!

LUE EDELLINEN TEKSTI: Kesä – Aloita julkisivuremontin suunnittelu

*Hinta soittaessa 0102 – alkuiseen numeroon on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min

Back To Top