skip to Main Content

Kevät – Aika tarkastella julkisivun kunto

Elementtisaumojen kunnon tarkistaminen auttaa torjumaan vesivahinkoja

On hyvin yleistä, että taloyhtiöissä herätään elementtisaumojen huonoon kuntoon vasta siinä vaiheessa, kun seinän sisään on jo päässyt vettä. Ajoissa tehty elementtisaumojen uudistaminen vähentää vesivahingoista syntyvien kalliiden julkisivuremonttien tarvetta.

Julkisivuelementti- ja ikkunakarmisaumat vaativat väliin joustavaa saumausainetta. Betonielementtejä ei voida panna tiiviiseen puskusaumaan toisiaan vasten. Elementtisaumaus estää sääolosuhteiden vaikutuksen talon rakenteisiin, koska elementtisaumaus estää kosteuden pääsyn elementtirakenteisiin ja lämpöeristeisiin. Massan tekninen ikä on yleensä noin 15 – 20 vuotta, mutta esimerkiksi meren rannalla olevan, korkealla avoimella paikalla sijaitsevalle, voimakkaalle auringonpaisteelle tai muille jatkuvasti julkisivua rasittaville sääolosuteille alttiina oleva sauma voi rikkoutua jo paljon aiemminkin. Sauman tekniseen ikään vaikuttaa myös merkittävästi edellisen saumaajan ammattitaito ja käytetyt materiaalit.

Vuotava sauma aiheuttaa rakenteisiin monia ongelmia.
Vaurioituneesta saumasta sade- ja sulamisvedet pääsevät villatilaan ja rakenteisiin. Ylimääräinen kosteus luo riskin merkittävälle vesivahingolle ja betonivaurioille. Kostuneet rakenteet aiheuttaa haitallisten mikrobikasvustojen lisääntymistä ja se voi näkyä jopa sisäilmaongelmina.

Mikäli sauma rikkoutuu, vesi pääsee julkisivun pintarakenteen alle. Julkisivuun syntyy silloin vesivahinko, jonka korjaaminen voi tulla kalliiksi, jos siihen ei puututa heti. Pahimmillaan sen seurauksena on ennenaikaisesti jouduttu jopa vaihtamaan ulkoseinäelementtejä.

Julkisivujen korjauksiin erikoistuneen Saumalaakso Oy:n toimitusjohtaja Anton Panschin muistuttaakin, että elementtitalojen julkisivujen saumausten kunnon seuraamista ja uudistamista on syytä ajatella normaalina ennaltaehkäisevänä huoltotyönä.

“Julkisivuelementtien elinkaari on 50 – 100 vuotta, mutta se edellyttää, että noin 10 – 25 vuoden välein joustavuutensa menettänyt saumamassa vaihdetaan uuteen”, Panschin sanoo.

Julkisivusauman kunnon tarkistaminen on melko helppoa kenelle tahansa. Mikäli elementtisaumoissa näkyy halkeamia tai ne ovat osittain tai kokonaan irti tartuntapinnoilta, ne eivät todennäköisesti enää suojaa rakennetta sateelta, kosteudelta tai muilta sääilmiöitä. Pintapuolinen tarkastaminen onnistuu silmämääräisesti ja mikäli havaitaan todennäköisiä ongelmia, voidaan paikalle kutsua asiantuntija arvioimaan korjaustarvetta.

Saumalaakso tekee pintapuolisen tarkastuskäynnin veloituksetta. Katselmuksen perusteella arvioimme tarvitaanko tarkempia tutkimuksia.

Seinän kunto kannattaa tarkastaa silmämääräisesti vähintään kahdesti vuodessa.

Keväällä lumien sulamisen jälkeen esimerkiksi kevättalkoiden yhteydessä, sekä syksyllä ennen talvea. Pelkästään yksittäistä tai yksittäisiä saumoja ei kannata lähteä korjaamaan, kuin vain hätätapauksessa, sillä vaikka vieressä oleva sauma olisi vielä ehjän näköinen, on se silti teknisen käyttöiän päässä. Massan paras tarttuminen vaatii aina sauman täydellisen puhdistamisen koko pituudeltaan ennen uuden massa asennetaan.

Vaurioutuneet saumat on melko helppo havaita silmämääräisesti

Jos haluatte arvioida elementtisaumojen uudistamistarpeen, ottakaa meihin yhteyttä:

puh: * 010 209 7500
sähköposti: urakointi@saumalaakso.fi
web: https://www.saumalaakso.fi/yhteydenotto/

LUE SEURAAVA TEKSTI: Kesä – Aloita julkisivuremontin suunnittelu

LUE EDELLINEN TEKSTI: Talvi – Nyt on aika toimia!

*Hinta soittaessa 0102 – alkuiseen numeroon on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min

Back To Top