Saumaustyön vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen
Nykyaikaisessa rakentamisessa ja kiinteistönhoidossa tiiviys on noussut keskeiseksi tekijäksi kun tavoitellaan energiatehokkaita rakennuksia. Huolellisesti toteutettujen liittymien ja saumojen merkitys korostuu erityisesti Suomen vaativissa ilmasto-olosuhteissa, joissa lämpötilaerot sisä- ja ulkotilojen välillä voivat olla huomattavia. Asianmukaisella ammattilaisen tekemällä rakenneliittymien tiivistämisellä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa ja parantaa samalla asumismukavuutta. Perehdymme tässä artikkelissa siihen, kuinka merkittävä rooli laadukkaalla saumaustyöllä on rakennuksen kokonaisenergiankulutuksen kannalta.
Mitä tarkoittaa saumaustyö rakennuksen energiatehokkuuden kannalta?
Saumaustyöllä tarkoitetaan rakennuksen eri osien liitoskohtien tiivistämistä erityisillä saumausmateriaaleilla. Kyseessä on keskeinen rakennusvaipan tiiveyteen vaikuttava toimenpide, jolla varmistetaan rakenteen ilma- ja vesitiiviys. Rakennuksen vaipassa olevat saumat ovat kohtia, joista lämpö pääsee karkaamaan ulos ja kylmä ilma sekä kosteus sisään, mikäli saumausta ei ole toteutettu asianmukaisesti.
Energiatehokkuuden perusperiaatteisiin kuuluu, että lämpö pysyy sisällä lämmityskaudella ja ulkona jäähdytyskaudella. Rakennuksen tiiveys on tässä avainasemassa. Saumojen kunto vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon energiaa rakennuksen lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen tarvitaan. Hyvin toteutettu saumaustyö muodostaa yhtenäisen ja katkeamattoman tiivistyskerroksen, joka estää hallitsemattoman ilmanvaihdon ja kosteuden kulkeutumisen rakenteiden läpi.
Miten huonosti toteutettu saumaus vaikuttaa energiankulutukseen?
Puutteellisesti toteutettu saumaus johtaa merkittäviin energiahäviöihin. Tutkimusten mukaan jopa 20-30% rakennuksen lämmitysenergiasta voi hävitä huonojen saumojen kautta tapahtuviin ilmavuotoihin. Tyypillisimpiä vuotokohtia ovat ikkunoiden ja ovien liitokset, elementtien väliset saumat sekä erilaisten läpivientien ympäristöt.
Esimerkiksi tavallisessa 120 m² omakotitalossa huonosti toteutetut saumaukset voivat kasvattaa lämmityskuluja 300-500 eurolla vuodessa. Kerrostalossa huoneiston yhden ikkunan puutteellinen saumaus voi aiheuttaa 50-100 euron ylimääräisen kustannuksen vuositasolla. Erityisen ongelmallisia ovat elementtitalojen julkisivusaumat, joiden pettäessä kosteus pääsee rakenteisiin aiheuttaen pitkällä aikavälillä sekä energiahävikkiä että kosteusvaurioita.
Tilastot osoittavat, että huonosti saumattujen rakenteiden takia lämmityskulut voivat nousta jopa 15-25% verrattuna hyvin saumattuihin kohteisiin. Tämä ylimääräinen energiankulutus rasittaa sekä ympäristöä että kukkaroa tarpeettomasti.
Millä tavoin laadukas saumaustyö parantaa rakennuksen energiatehokkuutta?
Ammattitaidolla toteutettu saumaustyö tuo mukanaan useita hyötyjä energiatehokkuuden kannalta. Ilmatiiveys paranee merkittävästi, kun saumat eivät päästä hallitsematonta ilmavirtaa rakennuksen vaipan läpi. Tämä vähentää lämmön karkaamista talvella ja pitää viileän ilman sisällä kesähelteillä.
Laadukkailla saumausmateriaaleilla ja -menetelmillä voidaan saavuttaa jopa 10-15% säästö lämmitysenergiankulutuksessa. Esimerkiksi 150 m² omakotitalossa tämä tarkoittaa tyypillisesti 200-400 euron vuosittaista säästöä energialaskussa. Investointi laadukkaaseen saumaustyöhön maksaa itsensä takaisin yleensä 3-5 vuodessa.
Nykyaikaiset elastiset saumausmassat, paisuvat saumanauhat ja polyuretaanivaahdot tarjoavat erinomaisen tiiveyden ja kestävyyden. Näiden materiaalien lämmöneristävyys on huomattavasti parempi kuin vanhojen saumausratkaisujen, ja ne säilyttävät ominaisuutensa vuosikymmeniä oikein asennettuna. Lisäksi modernit älykkäät höyrynsulkuteipit ja -liimat mahdollistavat entistä tiiviimpien liitoskohtien toteuttamisen.
Missä rakennuksen kohdissa saumaustyö on erityisen tärkeää energiatehokkuuden kannalta?
Rakennuksessa on useita kriittisiä kohtia, joissa laadukas saumaus on ensiarvoisen tärkeää energiatehokkuuden kannalta. Ikkunoiden ja ovien liitoskohdat seinärakenteisiin ovat tyypillisiä vuotokohtia, joista voi karkaantua jopa 15% rakennuksen lämpöenergiasta. Näissä kohdissa ilmatiiviys on varmistettava sekä sisä- että ulkopuolisella saumauksella.
Elementtirakennuksissa elementtien väliset saumat ovat kriittisiä kohtia. Niiden kautta kulkeva ilmavuoto voi aiheuttaa merkittävää energiahukkaa ja kosteusvaurioita. Betonielementtien välisissä saumoissa on huomioitava myös saumausmateriaalin elastisuus, sillä rakenne elää lämpötilavaihteluiden mukaan.
Erilaisten läpivientien, kuten ilmanvaihto- ja viemäriputkien, sähköjohtojen ja kaapeleiden läpiviennit ovat myös keskeisiä saumattavia kohtia. Näissä kohdissa lämpövuotojen riski on erityisen suuri, jos tiivistystä ei tehdä huolellisesti. Kattorakenteiden liitokset ja läpiviennit vaativat erityishuomiota, sillä lämmin ilma nousee ylöspäin ja karkaa helposti katon kautta ulos.
Kuinka usein saumaukset pitäisi tarkastaa ja uusia energiatehokkuuden varmistamiseksi?
Saumausten kunnon säännöllinen tarkastaminen on oleellista energiatehokkuuden ylläpitämiseksi. Julkisivusaumaukset suositellaan tarkastettavaksi vähintään 2-3 vuoden välein ja uusittavaksi tyypillisesti 10-15 vuoden välein materiaalista ja olosuhteista riippuen. Sisäpuoliset saumaukset kestävät yleensä pidempään, mutta niidenkin kuntoa on hyvä seurata säännöllisesti.
Saumausten kunnon heikkenemisestä kertovat mm. halkeamat, kovettuminen, irtoaminen alustasta sekä näkyvät ilma- tai vesivuodot. Talvella ikkunoiden huurtuminen tai sisäpintojen kylmeneminen voivat myös olla merkkejä saumausten pettämisestä.
Ennakoiva huolto on kustannustehokkain tapa ylläpitää rakennuksen energiatehokkuutta. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan havaita ongelmat ajoissa ja korjata ne ennen kuin ne aiheuttavat merkittäviä energiahäviöitä tai kosteusvaurioita. Saumauksen uusiminen osana suunnitelmallista kiinteistön ylläpitoa maksaa itsensä tyypillisesti takaisin 2-4 vuodessa alentuneina energiakustannuksina.
Saumaustyön avulla saavutettavat energiasäästöt käytännössä
Konkreettisena esimerkkinä voidaan mainita vuonna 2021 toteuttamamme kerrostalon julkisivusaumausten uusimisprojekti, jossa energiankulutus laski 12% saumausten uusimisen jälkeen. Tämä tarkoitti noin 6500 euron vuosittaista säästöä taloyhtiölle, jolloin 45000 euron saumausuudistuksen takaisinmaksuaika oli noin 7 vuotta.
Erään 1980-luvulla rakennetun rivitaloyhtiön ikkunoiden uusimisen yhteydessä panostimme erityisesti liitoskohtien saumaukseen. Tuloksena oli 18% lasku lämmitysenergian kulutuksessa, josta noin kolmasosa oli seurausta nimenomaan parantuneesta saumausten laadusta.
Asiakkaamme ovat raportoineet myös asumismukavuuden huomattavasta parantumisesta saumausten uusimisen jälkeen. Vedontunne ikkunoiden läheisyydessä on vähentynyt ja sisälämpötila pysynyt tasaisempana. Tämä on mahdollistanut usein myös sisälämpötilan maltillisen laskemisen ilman että asumismukavuus kärsii, mikä puolestaan on tuonut lisäsäästöjä energiankulutukseen.
Ammattimainen saumaustyö on yksi kustannustehokkaimmista tavoista parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Investointi laadukkaaseen saumaustyöhön maksaa itsensä takaisin säästyneinä energiakuluina, ja samalla se pidentää rakenteiden käyttöikää sekä parantaa asumismukavuutta.
Säästä energiaa ja rahaa asiantuntevalla saumaustyöllä
Haluatko varmistaa kiinteistösi energiatehokkuuden ja pienentää lämmityskustannuksia? Ammattitaitoinen saumaustyö on yksi kustannustehokkaimmista tavoista saavuttaa merkittäviä säästöjä.
Tutustu palveluihimme ja anna meidän auttaa sinua parantamaan kiinteistösi energiatehokkuutta laadukkailla saumausratkaisuilla. Tarjoamme kattavat saumauspalvelut niin pientaloihin, taloyhtiöihin kuin liikerakennuksiinkin.
Ota yhteyttä jo tänään ja pyydä ilmainen kartoituskäynti! Asiantuntijamme arvioivat saumausten kunnon ja tekevät selkeän ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä.