skip to Main Content

Työmaatarina: As Oy Puistonummi Nummela

As Oy Puistonummi sujuva työmaa – Pekan saumausurakka nopeasti pois alta, 
niin Seppo pääsi käsiksi paikka-maalausurakkaansa

Saumalaakso Oy:n saumari Pekka viimeistelee sauman viimeistelyainetta sisältävään veteen kastetulla puutikulla sokkelin elastista saumaa. Uusintasaumausurakka vihtiläisessä As Oy Puistonummessa alkoi huhtikuun alussa. Vajaassa kuukaudessa on tullut valmista. ”Pitää olla sopivan kokoiset tikut, joilla taiteilijan lailla vedetään sauman reunat kiinni niin, että saumasta tulee tiivis ja siisti”, Pekka selittää viimeisenä työvaiheenaan sokkeleiden saumojen viimeistelyä.

Uusintasaumaus suositellaan tehtäväksi 15-20 vuoden päästä valmistumisesta. Vuonna 1987 valmistuneessa taloyhtiössä saumaukset olivat huonossa kunnossa. ”Kaikkensa antaneet” ja erityisen huonossa kunnossa etenkin aurinkoisemmalla puolella.
”Kun elementit liikkuu ja alkaa painumaan tiukasti vasten toista elementtiä, sauma rikkoontuu. Saumaa saatetaan joutua myös avartamaan, jotta sauma toimii, kuten pitää. Tässä kohteessa saumojen avarrusta tuli jonkin verran vähemmän kuin naapuriyhtiössä, jonka uusintasaumasimme viime kesänä”, Pekka mainitsee.

“Ampiaiset liikkuvat näin aamun ollessa vielä viileä aika tahmeasti, eikä niistä ole haittaa. Kesällä kannan mukanani vesisuihkepulloa, jolla hätistelen ampiaiset kauemmaksi, kun olen seinällä työn ääressä”, Pekka kertoo.

Ensin saumaus, sitten maalaus – sujuvasti sovittaen

Pekan urakkaan kuului vanhojen saumausmassojen ja alusnauhojen poisto, tartuntapintojen hionta, tartuntapintojen puhdistaminen, sauman reunojen pohjustaminen primerilla ja massan pursottaminen ja tasoitus. Julkisivusaumoja nelikerroksisessa ja kolmen porrashuoneen rakennuksessa oli noin 700 metriä ja ikkunasaumoja hieman yli 200 metriä. ”Lisäsin saumoihin tuuletusputkia ja etenkin kulmiin lämmöneristysvillaa”, Pekka mainitsee. Seppo aloitti urakkansa parvekelinjojen painepesulla, mikä on tehtävä ennen maalausta. Talossa on 16 betoniparveketta, joiden ulkopuoliset rakenteet paikataan ja maalataan. Lisäksi maalataan metallikaiteet ja sokkeli. Parvekkeiden sisäpuolisia pintoja ei käsitellä. ”Osakkaat ovat asennuttaneet omalla kustannuksellaan parvekelasitukset ja reunapeltejä, joille ei tehdä mitään. Urakkarajat ovat joskus monimutkaisia, kun on erilaisia yhtiön ja osakkaan vastuulle kuuluvia rakenteita”, Seppo mainitsee.

Sepolla on pitkä työura. AsOy Puistonummi on hänen muistinsa mukaan ensimmäisiä Vihdin Nummelan keskustaan rakennettuja kerrostaloja, jonka työmaalla hän siis tällä kertaa työskentelee.

 

Monitaitoisuus helpottaa töiden hallittavuutta

Tilaajan kannalta on hyvä, kun työmaalla toimii yksi urakoitsija, eikä tule urakoiden yhteensovittamisen tai aikatauluttamisen ongelmia. Saumalaaksolla on oma maalausosasto, minkä ansiosta työntekijöiden resurssointi on helpompaa, kun kokonaisuus on selkeästi omissa käsissä.
”Jos työn määrä ja tekoaika esimerkiksi tuplaantuu tai pahimmillaan kolminkertaistuu, resurssointi vaikeutuu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, koska ketjutettuinahan töitä tehdään”, toimitusjohtaja Anton Panschin mainitsee.
Forssalaiset Pekka ja Seppo ovat työskennelleet työparina useilla työmailla. Pekka on ollut Saumalaaksossa pian 20 vuotta. Seppo on tullut alalle vuonna 1978. Seppo ehti tehdä alihankkijan kautta hommia Saumalaaksolle useita vuosia, kunnes alihankkija lopetti toimintansa. Seppo siirtyikin tekemään hommia suoraani Saumalaaksolle ja on jo ehtinyt olla pian 10 vuotta talossa. Monitaitoiset ammattilaiset jakavat töitä keskenään joustavasti, mikäli tilaajalle luvattu aikataulu uhkaa pettää.
”Esimerkiksi naapuriyhtiössä saumaukset venyivät sen verran pitkälle syksyyn, että Pekka teki saumausten jälkeen paikkakorjauksia, kun minä pesin, pohjustin ja maalasin. Saatiin kirittyä aikataulua ja työ ajallaan valmiiksi.”

 

AsOy Puistonummessa Saumalaakson urakka on edennyt hyvin, koska Pekka sai saumaustyönsä hyvien säiden ansiosta valmiiksi etuajassa. Sen ansiosta myös Sepon maalaus- ja betonipaikkausurakka alkoi sujuvasti lomittain saumaustöiden kanssa. Talossa on 16 parveketta, joiden ulkopuoliset betoniosat paikataan sekä maalataan, kuten parvekkeiden metallikaiteetkin.

Back To Top