skip to Main Content

Malmintorin suuri julkisivu-urakka on loppusilausta vaille valmis

Elokuussa 2021 alkoi Saumalaakson tähän mennessä suurin yksittäinen urakka Helsingin Malmilla. Kauppakeskus Malmintorin julkisivun kaikki elastiset saumat uusittiin. Lisäksi kohteessa tehtiin paljon muita julkisivun kunnostustöitä. Urakka on nyt loppusilausta vaille valmis. Vain pohjoispuolella sijaitsevan aulan lasikatteen kunnostustyöt jouduttiin huonojen sääolosuhteiden takia siirtämään keväälle.

Vuonna 1987 valmistuneen kauppakeskus Malmintorin julkisivu koki vuoden aikana ison remontin. Kiinteistön julkisivun kaikki elastiset saumat uusittiin, tiili- ja betonipintoja korjattiin ja huonokuntoiset laatat vaihdettiin. Lisäksi ikkunoille tehtiin huoltokunnostus: ulkopuolella huoltomaalattiin metallipinnat ja vesipellit, sisäpuolella maalattiin, säädettiin, tiivistettiin ja korjattiin helat. Kunnostukseen pääsivät myös kiinteistön teräslasiseinät ja lasikatteet.

Sijainti ja vilkas liikenne haasteena

Haastetta urakkaan toi sijainti vilkkaasti liikennöidyn tien ja rautatieaseman vieressä. Kiinteistö on lähes kiinni Malmin kauppatiessä ja osittain jopa sen päällä. Kevyt liikenne ja yksi autokaista kulkevat osan matkaa rakennuksen alla. Kuorma-autoliikenne on vilkasta, koska liikkeisiin tuodaan jatkuvasti tavaraa. Lisäksi kiinteistöstä kuljetaan katettua kulkusiltaa pitkin Malmin kauppatien yli rautatieasemalle. Kaikki nämä seikat piti ottaa huomioon suojauksia rakennettaessa ja töitä tehdessä. Ihmisten ja autojen täytyi päästä kulkemaan urakasta huolimatta, eikä mitään saanut pudota. Huolellisella suunnittelulla ja ammattitaidolla näistäkin haasteista selvittiin ja työt saatiin tehtyä sovitusti ja aikataulussa. Kaistoja jouduttiin välillä sulkemaan ja paikalla oli silloin liikenteenohjaajat. Kaistojen sulkeminen ei kuitenkaan vaikuttanut kovinkaan paljon liikennevirtaan, vaan se sujui hyvin.

Oman mausteensa projektiin toi kiinteistön runsas omistajapohja. Kauppakeskus Malmintorilla on monta omistajaa, ja kaikkien piti olla urakan suhteen yhteisymmärryksessä. Aikataulutusta, sopimista ja tiedotusta siis riitti monen tahon kanssa. Runsaalla tiedottamisella ja hyvällä yhteydenpidolla kaikki asianosaiset pysyivät ajan tasalla ja työt etenivät hyvässä yhteistyössä. Tilojen omistajien ja päättäjien kanssa sovittiin kaikki asiat etukäteen: tilat kierrettiin yhdessä ja sovittiin toimintatavat. Työt etenivät heidän toiveidensa mukaisesti. Yhteistyö sujui kaikkiin suuntiin hyvin, ja sekä tekijät että asiakkaat olivat tyytyväisiä.

Noin puolentoista vuoden urakoinnin jälkeen työ on nyt viimeistä pientä silausta vaille valmis. Kaikki saumaus- ja paikkaustyöt valmistuivat jo viime syksynä, samoin osa lasikatteiden kunnostuksista. Suurimman lasikaton osalta työtä jatketaan nyt keväällä. Lasikatto sijaitsee Malmintorin pohjoispuolella varjossa, joten syksyn säissä se ei olisi päässyt kuivumaan. Sen päälle ei myöskään ollut mahdollista rakentaa sääsuojaa, jotta työn olisi voinut suorittaa loppuun ennen talvea. Vappuun mennessä pitäisi olla valmista. Tilaajalle tämä sopii hyvin, sillä tärkeintä on hyvä lopputulos.

Back To Top