skip to Main Content

Läpileikkaus saumauskaudesta 

Kausi päästiin leudon talven jäljiltä aloittamaan ennätysaikaisin. Ensimmäinen uusintasaumaustyömaa käynnistyikin jo maaliskuun puolivälissä. Säät olivat saumauksen kannalta muutenkin erinomaiset koko kauden ajan. Korona heitti kapuloita rattaisiin, mutta lopulta siitäkin selvittiin. Kauteen sisältyi tavanomaisten kohteiden lisäksi muutamia erikoisempia, kuten Olympiastadion. Saumalaakso otti myös haltuunsa uuden aluevaltauksen: asbestinpurkutyöt. Voi siis sanoa, että vuosi on ollut täynnä käänteitä. 

Korona viivästytti tilauksia ja toi yllättäviä haasteita 

Koronakevät aiheutti harmaita hiuksia myös Saumalaaksossa. Aiemmin sovittua tilauskantaa oli kesä-heinäkuun korville olemassa, mutta uusi antoi odottaa itseään. Monet taloyhtiöt viivästyttivät yhtiökokouksiaan tai ottivat muuten aikalisän. Tarjouspyyntöjä tuli kuitenkin normaalisti, mikä valoi uskoa tulevaan. Lopulta koronakurimuksesta selvittiin kuivin jaloin: kaikki saumaajat saatiin pidettyä töissä ja luvassa on jopa pientä kasvua viime vuoteen verrattuna. 

Vaikka saumaajat luonnollisesti työskentelevät aina paikan päällä, toi etätöihin siirtyminen haasteita myös saumalaaksolaisille. Kun ihmiset olivat päivisin kotona, tuli urakoiden aiheuttamista äänistä normaalia enemmän valituksia. Asukkaat toki ymmärtävät, että tärkeät saumaustyöt on tehtävä. ”Tiedottamisen ja ennakoinnin tärkeys on kirkastunut. Tiedotamme nyt aktiivisemmin remonttien edistymisestä”, kertoo Saumalaakson toimitusjohtaja Anton Panschin. 

Olympiastadion ja muita kauden kohokohtia 

Yksi kauden kirkkaimpia kohokohtia oli Olympiastadionin perusparannuksen valmistuminen. Saumalaakso teki sisä- ja ulkopuolen elastiset saumaustyöt. Saumaa uusittiin kaiken kaikkiaan noin 15 kilometriä. Urakka alkoi jo viime vuoden puolella ja tuli valmiiksi lokakuussa 2020. 

Muita mieleenpainuneita kohteita pääkaupunkiseudulla olivat esimerkiksi Helsingin poliisilaitos Pasilassa ja VTT Micronova Otaniemessä. Poliisilaitokseen uusittiin kaikki elastiset saumat ja tehtiin julkisivuun runsaasti betonikorjauksia. Myös Micronovassa uusittiin elastiset saumat ja tehtiin muita julkisivunkorjaustöitä.  

Turussa tehtiin talvityönä Biocityn julkisivuremontti. Saumalaakso uusi rakennuksen elastiset elementtisaumat ja hoiti uusien ikkunoiden tiivistykset. Työt tehtiin sääsuojan alla ja valmista tuli maaliskuussa. Turussa on muutenkin kiinnostuttu Saumalaaksosta ja taloyhtiöt ovat heränneet ymmärtämään saumojen tärkeyden. Odotettavissa on siis kasvua Turun suunnalla. 

Asbestinpurkutyöt uutena aluevaltauksena 

Saumalaakso on jo vuosia tehnyt PCB:n ja lyijynpoistotöitä. Tänä vuonna pääsimme tekemään myös asbestinpurkutöitä. Se vaati asbestilupien hakemista ja henkilökunnan lisäkoulutusta. Asbesti on ollut erittäin yleinen materiaali Suomessa menneinä vuosikymmeninä, joten sitä sisältävien elastisten saumojen uusimisurakkaa riittää. Vaikka asbesti vaarallinen aine onkin, ammattilaiselle asbestinpurkutyö on työtä siinä missä mikä tahansa muukin saumaustyö. Lue lisää asbestista täältä 

Tilaa ensi kevään saumaustyöt pian 

Syksyllä kannattaa ennakoida vahingottalvella kilpailuttaa ja tehdä tilaukset. Korona-aika siirsi montaa tälle vuodelle suunniteltua remonttia vuodella eteenpäin. Nyt kannattaakin olla ajoissa liikkeellä ensi vuoden korjausten kanssa. Keväälle ja kesälle on luvassa saumausurakoiden suma. Tee siis päätökset ja tilaukset alkutalven aikana, niin saat korjausurakat valmiiksi toivomanasi ajankohtana.  

Back To Top