skip to Main Content

Jukan maalausurakka etenee käyttäjien ehdoilla Hakunilan ostoskeskuksessa

Jukan työmaana oli toukokuussa Vantaalla  80-luvulla rakennetun Hakunilan ostoskeskuksen julkisivujen huoltomaalaus.

Lähes 38 vuotta alalla työskennellyt Jukka tuumi, että itse maalausurakka on aika rutiininomaista työtä. Haasteen sen sijaan asettavat ostoskeskuksen erilaiset käyttäjät – etenkin posti ja K-kauppa – jotka huomioiden Jukan on pitänyt sovittaa oma työmaansa, henkilönostin sekä turva-aidoilla rajattu työskentelyalueensa.

”Postin autoja on tänäkin aamuna käynyt tuossa jakelukeskuksessa parisenkymmentä. Puolen päivän aikaan K-Supermarkettiin tuodaan tavaraa isolla autolla, jonka pitää päästä peruuttamaan jommasta kummasta suunnasta tätä huoltoväylää tuonne lastauslaiturille”, Jukka kertoo työmaastaan, joka sijaitsee kauppakeskuksen ja postin lajittelukeskuksen välissä olevalla huoltoväylällä.

Ostoskeskuksessa toimii lisäksi kauppaliikkeitä, ravintoloita sekä kunnallisia palvelupisteitä.

Jukka on viime aikoina työskennellyt ostoskeskuksen ja postin jakelukeskuksen välisellä huoltoväylällä. ”Postin autoja kulkee tosi paljon tuonne jakelukeskukseen. Tänäkin aamuna on tainnut jo parikymmentä autoa käydä tuolla keskuksessa”, Jukka kertoo.

Ostoskeskuksen käyttäjät huomioiden töitä välillä viikonloppuisinkin

Jukka on tekemässä betonipaikkaus- ja maalauskorjauksia rakennuksen betonipilareihin. Tänään Jukan ei tarvinne siirtää työmaataan pois kaupan tavaratoimitusten ajaksi ja postinkin autot pääsevät ajamaan esteittä lajittelukeskukseen.

Muutamien kuukausien työrupeaman aikana niitäkin tilanteita on kuitenkin tullut, että on pitänyt siirtää työmaata tai tehdä töitä esimerkiksi viikonloppuisin.

”Tein tuossa päässä olevan kohdan pääsiäisenä. Siinä ei voi työskennellä arkisin, koska postin autot eivät pääsisi kulkemaan lajittelukeskukseen. Siinä kohdassa huoltoväylässä on rinnettä, minkä vuoksi piti hieman ”järjestellä”,  että sai tasattua henkilönostimen tassun aluset tukevasti maahan”, Jukka kertoo.

Jukka kiittelee etenkin vieressä olevaa K-Supermarketia ymmärtäväisestä suhtautumisesta, eikä ongelmia ole ollut muidenkaan ostoskeskuksen käyttäjien kanssa.

”Se helpottaa aina tilannetta, kun selvitellään puolin sun toisin tekemisiä ja tarpeita ja koitetaan sovittaa niitä yhteen,” hän jatkaa.

”Urakat vaativat yhteistyötä kiinteistönomistajien, -käyttäjien ja meidän työmiesten kesken. Toisinaan olemme kohteissa, joissa työt on yksinkertaisesti tehtävä viikonloppuisin”, toimitusjohtaja Anton Panschin sanoo.

Jukka kehuu yhteistyön sujuneen Hakunilan ostoskeskuksessa toimivan K-Supermarketin kanssa hyvin. ”Täytyy selvittää puolin sun toisin, mitä ollaan tekemässä ja sovittaa sitten käyttäjien ja omat tarpeet yhteen”, Jukka sanoo ja viittaa siihen, miten esimerkiksi kaupan tavaratoimituksetkin on saatu ongelmitta hoidettua hyvällä yhteistyöllä.

Peruskorjatun ostoskeskuksen julkisivuille huoltomaalaus

Hakunilan ostoskeskus on rakennettu vuosina 1981 ja 1986 ja se peruskorjattiin vuonna 1995. Ostoskeskuskiinteistö muodostuu kolmesta yhtiöstä: Hakunilan Keskus Oy:stä, HakuCenter Oy:stä ja EMP-Invest Oy:stä.

Saumalaakso saumasi julkisivut viime vuonna ja kaikki julkisivut pestiin tälle vuodelle suunniteltua betonipaikkaus- ja maalauskorjausta varten.

”Julkisivuissa näyttää olevan klinkkerilaattaa, tiililaattaa, betonipintoja, saumoja – mitäs sinä täällä oikein maalaat”, Anton kysäisee.

”Osassa julkisivua olen tehnyt betoniipaikkauskorjauksia, mutta tätä sokkelia, jossa raudat näkyvät ihan pinnassa, ei korjata. Nyt olen parhaillaan maalaamassa betonipilareita, jotka vaikuttavat olevan hyvässä kunnossa ja yllättävän vähän paikkaamisen tarvetta”; Jukka kuvaa.

Työssä on se erikoisuus, että saumatkin haluttiin maalattaviksi: ”Vedän pensselillä hyvin ohuen kerroksen sauman päälle. Mikäli maalia tulee liikaa pyyhin saumoista ylimääräisen maalin pois. Saumoja olisi kyllä ollut erittäin haasteellista lähteä rajamaankin, minkä vuoksi tilaaja päätti, että saumatkin maalataan. Kerros on kuitenkin hyvin ohut”, Jukka jatkaa.

Urakka on kääntymässä loppusuoralle. Tosin siitä ei ole vielä tietoa, milloin hän pääsee maalaamaan senkin kohdan rakennuksen päädystä, missä tällä hetkellä korjataan kosteusvaurioita.

”Kävelysillalla on työmaa, josta ovat purkaneet seinärakenteita, nostaneet kiviä pois ja yrittävät tiivistää seinää. Siellä on kuulemma vettä päässyt valumaan talon rakenteisiin”, Jukka tietää kertoo.

Jukka laskeskelee tehneensä maalarin töitä lähes 38 vuotta, joista Saumalaaksolla 11 vuotta. ”Jokainen työmaa on omansalainen yksilönsä”, mies tuumii.

Nykykoneet teknisesti kehittyneempiä ja toimintavarmempia

Jukka laskeskelee olleensa alalla lähes 38 vuotta, joista 11 vuotta Saumalaaksolla. Jokainen työmaa on omansalainen ”yksilönsä”. Työvälineet, etenkin nostimet, ovat kehittyneet tekniikaltaan, toiminnallisuudeltaan ja toimintavarmuudeltaan.

”Saumalaaksolla on aina ollut hyvät koneet. Siinä menee kuitenkin helposti päivä hukkaan, jos kone ei toimi, korjausmiestä odotellaan tai pitää hakea varaosia”, Jukka selvästi omakohtaisestikin asian kokeneena tuumii.

Saumalaaksossa tehtiin hiljattain strateginen päätös siitä kuinka vanhoja koneita lähdetään modernisoimaan, jotta asentajat pääsevät suorittamaan työtä keskeytyksittä. ”Vanhat koneet alkoivat olemaan melkein 20 vuotta vanhoja, toimivia kylläkin, mutta alkoivat vaatimaan entistä enemmän huoltoa. Olemme suunnitelleet nostimien uusimiset siten, että vuodessa yksi vanha nostin annetaan vaihdossa ja ostamme kaksi uutta nostinta tilalle. Näin kalustomme määrä saadaan kasvatettua hallitusti ja samalla vanha konekanta uusiutuu.”, Anton kertoo.

”Koneet tai kelkat virittyvät nykyään hyvinkin eksoottisiin paikkoihin. Enkä muista, että olisi yhtään kohdetta jäänyt tekemättä sen vuoksi, ettei olisi pystytty käyttämään konetta tai jotenkin muuten asia saatu ratkaistua”, Anton vielä mainitsee.

Pihakansien painorajoitukset voivat rajoittaa sitä, minkälaisilla koneilla niille voidaan mennä. Hakunilan ostoskeskuksessa on Jukan mukaan henkilönostimella pärjätty. 2 500 kilon painoinen henkilönostin ei muodostu ongelmaksi siinäkään vaiheessa, kun hänen työmaansa siirtyy kävelysillalle, jossa on tiettävästi 4 000 kilon painorajoitus.

Työvälineet, etenkin henkilönostimet ovat kehittyneet paljon sinä aikana, kun Jukka on maalarin töitä tehnyt. Nykyiset ovat teknisesti kehittyneempiä ja toimintavarmempia kuin entiset.

Hakunilan ostoskeskuksen nimi lyheni jossakin vaiheessa Hakunilan Keskukseksi. Ostoskeskus on rakennettu kahdessa osassa vuosina 1981 ja 1986. Se peruskorjattiin vuonna 1995. Ostoskeskuksessa toimii kauppaliikkeitä, ravintoloita, kirpputori sekä kunnallisia palvelupisteitä.

Back To Top