skip to Main Content

As Oy Helsingin Bokvillaninpuisto

Villen ja Pasin saumaustyömaalla työn haastavuus tulee siitä, kun pääsee ratkaisemaan ongelmia

Saumalaakso Oy:n saumarit Ville ja Pasi korjaavat vuosituhannen vaihteessa valmistuneen As Oy Helsingin Bokvillaninpuiston julkisivujen elementti- ja ikkunasaumauksia sekä parvekkeiden sisäpuolisia elementti-, ikkuna- ja ovisaumauksia.

”Taloyhtiössä on alunperin tehty parvekesaumauksia laastilla ja sen päälle elastinen massa, ilman pohjanauhaa. Elastinen massa pitää ensin poistaa. Tämän jälkeen pitää piikata betonilaasti saumasta pois. Tämän jälkeen pinnat hiotaan puhtaiksi sitä varten, että päästään suorittamaan varsinainen saumaus elastisella massalla. Raskasta hommaa”, 30 vuotta alalla työskennellyt Ville tuumii 60 parvekkeen, yläterassien ja ranskalaistyyppisten pikkuparvekkeiden saumausten korjaamisen käsittävästä urakasta.

Työn määrää ja hankaluutta on lisännyt se, että työn suorittamiseksi on pitänyt irroittaa parvekkeiden lasikaiteita ja julkisivussa olevia rakenteita ja pellityksiä, että on päästy käsiksi varsinaisiin saumoihin. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi kuusikerroksista taloa.

”Esimerkiksi näiden julkisivussa olevien pikkuparvekkeiden ”rautakehikot” pitää irroittaa ja uusintasaumausten lisäksi muuttaa niiden kiinnitystapa erilaiseksi”, Ville kertoo.

Pasi (vas.) ja Ville muodostavat hyvän ja aikaansaavan työparin. Pasilla on saumausalan kokemusta 18 vuotta, Villellä 30 vuotta, mistä häntä muistettiin hiljattain myös Saumalaakso Oy:n kevät koulutuksessa.

”Työn suola tulee siitä, kun joutuu miettimään ratkaisuja”

Villen mielestä As Oy Bokvillaninpuiston työmaa on hitaudestaan ja työläydestään huolimatta mielenkiintoinen ja haasteellinen, koska on mietittävä ja löydettävä järkevimmät työtavat.

”Meidän pitää purkaa parvekerakenteita ja ottaa esimerkiksi kaiteet pois ennen kuin pääsemme tekemään uusintasaumaukset. Ensimmäisen parvekkeen kanssa meni pari päivää ennen kuin keksimme, miten parvekkeet kannattaa purkaa ja kaiteet poistaa. Pitää ajatella purku- ja työkustannuksia, etteivät ne nouse liian suuriksi”, Ville selittää.

”Aloitimme tällä työmaalla viime syksynä ja ”huonolla tuurilla” jatkamme vielä tänäkin vuonna syksyyn saakka”, Ville jatkaa viitaten nimenomaan suureen työmäärään.

Ville ja Pasi nimittäin tulivat tälle työmaalle viime syksynä tekemään ensin ns. hätäkorjauksia, joiden tarve oli tullut esiin vesivuotokartoituksessa. Samalla hanke kuitenkin laajeni koko yhtiötä koskevaksi.

”Ja naapuriyhtiö innostui. Jatkamme siellä tämän urakan jälkeen”, Ville mainitsee.

Työparina työskentelevän Pasin mielessä käy kysymys, olisiko aikaisemmin naapuriyhtiössä tehty korjaus toiminut parhaimpana referenssinä.

”Siellä nimittäin vesivuodot loppuivat kuin seinään meidän saumaustyön jälkeen”, hän kehaisee.

Hyvän työparin kanssa syntyy tulosta

Ville on tehnyt saumausalan töitä 30 vuotta ja niistä 23 vuotta Saumalaakson leivissä. Työpari Pasi on työskennellyt alalla 18 vuotta.

”Työn suola on sen vapaus. Olen aina saanut valita urakat, mitä teen. Ja voin vaikuttaa siihen, teenkö töitä 10 tuntia vai 6 tuntia – toki palkkapussissahan tehdyt tuntimäärät näkyvät. Uudisrakennustyömailla ei ole samanlaista vapautta, vaan enemmänkin jäyhää ja jäykkää toimintaa”, Ville toteaa.

Anton kehuu työparia hyväksi kaksikoksi, joka saa aikaan tulosta kolmen työmiehen verran.

”Tosin on niitäkin työteliäitä, jotka tykkäävät vapaudesta ja tekevät töitä mieluummin yksin”, Anton vielä tuumii.

Miksi kokemus ei ole opettanut rakentamaan oikein?

Arabianrannassakin on paljon vuosituhannen vaihteessa valmistuneita rakennuksia. Saumalaakso Oy:n toimitusjohtaja Anton Panschin pohtii tälläkin työmaalla vieraillessaan, miksi niin usein parveke-elementtien liitoskohdissa on käytetty rakenneratkaisua, josta aikaisempien vuosikymmenten kokemuksella tiedetään, etteivät ne toimi.

Virhe syntyy nimittäin siinä, että parveke-elementtien liitoskohtaan on vedetty ensin laastisauma ja sen päälle elastinen sauma ja monin paikoin vielä ilman pohjanauhakin.

”Saumalla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä toimia oikein. Jos saumausmassa olisi kiinni kahdessa tartuntapinnassa, elastinen saumausmassa venyisi tarpeen mukaan. Mutta kuten tässä tapauksessa, saumaus on kiinni kolmessa tartuntapinnassa, eikä se pysty muuttamaan muotoaan, minkä vuoksi se on revennyt ja vettä päässyt valumaan rakenteisiin”, Anton selittää.

Lasitettujen parvekkeiden sisäpuolellakin oli havaittu vesivuotoja, minkä vuoksi haluttiin uusia kaikki saumaukset. Työ on ollut työlästä ja hidasta.

Julkisivussa olevien ranskalaistyyppisten pienten parvekkeiden kaiteet piti ensin irroittaa, että on päästy käsiksi itse saumauksiin. Nyt on tarkoitus myös uusia parvekerakenteiden kiinnikkeet.

Back To Top